Jouw realiteit is de weerspiegeling van de meerderheid van de gedachten die je dagelijks hebt.
7 November 2021

Wist je dat je tussen de 40.000 en 70.000 gedachten op een dag hebt en dat bij de gemiddelde mens meer dan 70% van deze gedachten negatief is? Heb je je wel eens afgevraagd hoe dit bij jou zit? Hoor jij bij de gemiddelde mens, of juist bij de lucky few die overwegend positieve gedachten hebben? Of ben jij die negatieveling, die altijd beren op de weg ziet, veel moppert en klaagt en waarvan meer dan 70% van de gedachten negatief is? Weet je eigenlijk wel wat je zoal denkt op een dag en ben jij in staat om jouw gedachten onder controle te houden? Heb jij je eigen gedachten wel eens geobserveerd?

Als je gedachten maar vaak genoeg herhaald worden het overtuigingen. Overtuigingen bepalen hoe je je voelt en welk gedrag je laat zien. Je emoties bepalen je gedrag. Vaak ben je je hier helemaal niet van bewust. In de loop van de jaren hebben er zich bij ieder van ons vaste denkpatronen ontwikkeld, die keer op keer afgespeeld worden in je mind.

In de coachpraktijk is de gedachtewereld van de cliënt een belangrijke pijler om te zien hoe hij of zij in het leven staat en hoe het gaat.In gesprekken valt vaak al snel op hoe de cliënt denkt en hoe hij zichzelf met zijn manier van denken beïnvloedt. Bij veel negativiteit is dat ook in het taalgebruik te merken. Er worden veel woorden als niet, geen, moeten, onmogelijk, hopelijk gebruikt. Woorden zeggen veel over iemands gedachtewereld. Niet zelden zit de oplossing van het probleem in het gaan leren veranderen van de gedachten.

Want door je gedachten te gaan veranderen, verander je je gevoel en uiteindelijk heeft dat invloed op het gedrag dat je laat zien. Als het je lukt je anders te gedragen zul je positief zijn over jezelf en positieve feedback van je omgeving ontvangen. Daar mee doorbreek je de vicieuze cirkel waar je in zit!

Hoe doe je dat dan precies?

Heb je al wel eens geprobeerd om negatieve gedachten níet meer te denken? Dan zul je ongetwijfeld gemerkt hebben dat dit onmogelijk is. Probeer het maar eens! Je hebt namelijk helemaal geen invloed op gedachten die binnenkomen. Ze zijn er zomaar ineens.

Negatieve gedachten ontstaan vaak door negatieve ervaringen uit het verleden, door het nieuws of door wat je in je omgeving ziet of hoort. Mensen hebben de neiging eerder negatieve dingen met elkaar te delen dan positieve. Het nieuws is daar een voorbeeld van. Er zijn zoveel mooie dingen in de wereld, maar het nieuws gaat voor het allergrootste deel over ellende en narigheid.

Het heeft dus geen zin om tegen je negatieve gedachten te vechten of je best te doen om geen negatieve gedachten te denken. En het werkt al helemaal niet als je jezelf veroordeelt omdat je negatief denkt.

Hoe zorg je voor meer positieve gedachten en gevoelens in je leven? Wat is de oplossing?

Eigenlijk heel simpel: denk vaker positieve gedachten. Je mag dan geen invloed op de gedachten hebben die bij je binnenkomen, je hebt wel invloed wat je met die gedachten doet.

Stap één: wordt je bewust van je gedachte. Realiseer je dat deze negatief is en dat je dit niet meer wilt. Observeer de gedachte en laat hem daarna gaan. Hier kun je bewust voor kiezen. Door de gedachte te laten gaan, kies je ervoor de gedachte niet te willen geloven.

Stap twee is dat je iets positiefs tegenover de ongewenste gedachte zet. Je kunt namelijk je eigen gedachten creëren. Dat doen we voortdurend en het is kinderlijk eenvoudig. Denk maar eens aan een fijne situatie die je onlangs hebt meegemaakt of denk aan iemand van wie je houdt. En voor je het weet heb je je eigen positieve gedachten gecreëerd. Je bent bewust van de negatieve gedachte weggebleven en het blijft niet malen in je mind.

Op het moment dat bovenstaande steeds makkelijker gaat kun je doorgaan met de volgende stap: Voor elke negatieve gedachte kun je ook een positieve gedachte denken om hem te ontkrachten. Een voorbeeld: als je denkt dat je iets niet kunt of durft. Je kunt dan een situatie voor de geest halen in het verleden waarop je iets soortgelijks tegenkwam en het wel lukte. In het begin is het even zoeken naar de passende positieve gedachte, maar de ervaring leert dat het steeds makkelijker gaat. Je kiest bewust voor positieve gedachten die waar zijn.

Een aanvullende manier om meer positieve gedachten te ontwikkelen is de volgende oefening. Elke avond voor je naar bed gaat benoem je in gedachten drie dingen van de dag die goed zijn gegaan, waar je dankbaar voor bent of waar je plezier in hebt gehad. En elke ochtend nog voor je je bed uit komt denk je tenminste één positieve gedachte. Iets waarvoor je dankbaar bent, iets leuks dat je de komende dag gaat doen of aan iemand die een positief gevoel bij je naar boven brengt. Op die manier begin je je dag in een positieve vibe en zul je zien dat er langzamerhand steeds meer positiviteit in je leven komt.

Dus, wil jij je leven anders inrichten, een nieuwe weg inslaan, je anders voelen, iets anders doen, wil jij andere resultaten in je leven?

Begin dan met anders denken.

Het is simpel, maar daarom niet meteen makkelijk. Vaste patronen laten zich niet zomaar overschrijven. Dit vergt veel herhaling, discipline, vallen en opstaan. Maar als je doorzet en blijft volhouden ga je op een dag merken dat je anders denkt, je anders voelt en dat je anders doet! Succes!

Wil je hier hulp bij? Neem gerust contact op voor een kennismaking!

 

 

 

 

 

 

 

 

happy-2021-coaching-arnhem