Creëer je eigen olifantenpad
27 July 2021

Creëer je eigen olifantenpad!

Ken je ze, die platgetreden stukken grasveld, waar iedereen over heen fietst of loopt, maar die niet echt zijn aangelegd als wandel of fietspad? Als je erop gaat letten zie je ze overal waar je komt. Ze worden olifantenpaadjes genoemd omdat olifanten altijd de kortste weg zoeken, dwars door begroeiing heen, waardoor er een zichtbaar pad in het landschap ontstaat. 

De metafoor van de olifantenpaadjes gebruik ik regelmatig in coachsessies waar het gaat over het veranderen van gedrag of gewoontes.

Het aanleren van nieuw, meer effectief gedrag is een kwestie van nieuwe olifantenpaadjes (gedragspatronen) aanleggen in je brein, waardoor je andere wegen (gedrag) niet meer nodig hebt en als vanzelf niet meer gebruikt.

Hoe zit dat nu precies?

Ieder van ons heeft patronen ontwikkeld in zijn of haar leven. Ze zijn vaak onbewust, heel handig, want je hoeft er niet meer over na te denken. Denk aan tandenpoetsen, douchen of autorijden, dat doe je als vanzelf. De herhaling is een automatisme geworden.

Hoe handig sommige patronen ook zijn, we kennen ook allemaal ( vaak onbewuste) patronen, die niet goed voor ons zijn en waar we, als we ons er bewust van worden, graag vanaf willen. Dan kun je denken aan roken, teveel drinken, elke avond te laat naar bed gaan, maar ook aan negatieve gedachten die steeds maar weer opkomen, belemmerende overtuigingen of angsten die je tegenhouden om nieuwe stappen te zetten, terwijl je diep in je hart dat wel wilt.

Een voorbeeld uit de praktijk

Melanie* kwam bij me met als doel dat ze mondiger zou willen worden op het werk. Ze merkte tijdens vergaderingen dat ze veel goede ideeën had, maar deze niet durfde in te brengen vanuit een diepe angst om zich te laten horen. En elke keer weer was er een collega die wél durfde en door anderen werd geprezen om zijn goede ideeën.

Melanie werd door haar collega’s en leidinggevende gezien als lief, zorgzaam en iemand die anderen ondersteunde. Ze was het meer dan zat om zo bekend te staan, en ze voelde dat het haar weerhield om te solliciteren naar functies waar ze wel enthousiast van werd.

Door de coachingsgesprekken kreeg Melanie inzicht in het ontstaan van haar onbewuste de patronen, angsten en negatieve overtuigingen over zichzelf.  Ze zag in dat haar brein ervaringen had opgeslagen als herinneringen. En dat elke keer als zij in een situatie kwam waar ze zichzelf zou moeten laten horen, zij onbewust uit die herinneringen putte  en als gevolg daarvan steeds op dezelfde manier dacht, voelde en handelde. Dit inzicht bracht haar dat ze zag dat dit gedrag nu niet meer nodig was. Ooit had het haar beschermd, maar dat was nu niet meer nodig.

Ik vertelde haar over de metafoor van de olifantenpaadjes en samen maakten we een plan hoe zij de nieuw paden in haar brein zou kunnen gaan aanleggen. Het vergde van haar veel oefenen, accepteren dat het oude gedrag soms nog de kop op stak, weer opnieuw proberen, herhalen, herhalen en herhalen, maar het resultaat mocht er zijn. Melanie gebruikte voor zichzelf de metafoor van de olifantenpaadjes om bewust te blijven van wat haar doel was en te weten dat herhaling en training uiteindelijk zou lonen.

Acht maanden na de eerste sessie solliciteerde Melanie naar een baan als teamleider bij een andere afdeling binnen het bedrijf als waar ze werkte en ze werd aangenomen! Na het sollicitatiegesprek werd tegen haar gezegd dat ze zo zelfverzekerd en helder over was gekomen en dat dit de doorslag had gegeven in de keuze voor haar!

Het oude pad werd door haar niet meer betreden! Een mooi nieuw breed olifantenpad was aangemaakt!

 

  • Naam is gefingeerd ivm privacy
happy-2021-coaching-arnhem