Je draagkracht verhogen of je draaglast verlagen?
2 May 2021

Een stressvolle tijd achter de rug?

Meestal krijg je dan van de mensen om je heen het advies het lekker rustig aan te doen en even tijd voor jezelf te nemen. Een dagje naar de sauna, eens goed uitslapen, even niks doen, je agenda leegmaken, bingewatchen, je hebt het waarschijnlijk allemaal al uitgeprobeerd.

Goedbedoelde adviezen, maar hoe je het ook rustig aan doet; die stress die verdwijnt maar niet.

Hoe zit dat nu precies?

Het heeft allemaal te maken met je energiebalans. Bij stress is er sprake van een scheve balans. Als je het vergelijkt met een weegschaal zou het het zo uit zien: het ene schaaltje van de weegschaal symboliseert je draaglast, ofwel alles wat je op je bord krijgt. Te hoge werkdruk, een heftige ziekte van jezelf of een naaste, een te moeilijke opdracht op het werk, relatieproblemen, geldproblemen – allemaal draaglast. Ieder mens krijgt het in meer of minder mate om de oren in zijn leven, maar niet ieder mens krijgt er stress van.

Dat komt omdat de weegschaal nog een andere kant kent; je draagkracht. Ofwel, in hoeverre ben je in staat om om te gaan met alles wat er op je pad komt. Draagkracht gaat over je mentale weerbaarheid (ben je een beetje optimistisch, kun je goed met teleurstellingen omgaan, raak je niet in paniek van een conflict?), maar ook over je fysieke fitheid; slaap en beweeg je genoeg? Eet je gezond? Ook een stabiele en liefdevolle omgeving helpen bij je draagkracht, net als de beschikking hebben over voldoende materiële middelen.

Bij stress staat de weegschaal scheef; de last is zwaarder dan de kracht en die disbalans zorgt voor de pijn.

Zo verminder je stress echt:

De automatische reflex bij stress is om je draaglast te verlagen. Je gaat minder doen. En hoewel dat op korte termijn lekker kan voelen en misschien best even helpt, is het op lange termijn helemaal niet zo handig. Door steeds het probleem kleiner te maken, hoef je zelf niet te groeien. Daardoor is er de volgende keer dat er onverwacht iets spannends gebeurt, niets veranderd: je bent weer net zo snel van slag als eerst.

Wanneer je er een gewoonte van maakt om je draaglast te verlagen in plaats van je draagkracht te verhogen, komt er onvermijdelijk een moment je je niets meer kunt dragen.

Daarom:

Verhoog je draagkracht! 

Ga op zoek naar de dingen waar je energie van krijgt en ga die doen.

  • Relativeer
  • Lach om jezelf
  • Ga vaker de natuur in
  • Beweeg meer
  • Ga mediteren
  • Doe werk waar je energie van krijgt
  • Omring je met mensen die je steunen en een luisterend oor bieden.
  • Krijg grip op je financiën, zoek eventueel iemand die je erbij kan helpen overzicht te krijgen.

In het leven komt er soms een storm voorbij. Je komt nooit hetzelfde uit de storm als dat je er in bent gegaan, maar jij kan wel mede bepalen hoe je overeind weet te blijven…

Meer weten of wil je op weg geholpen worden naar een nieuwe leefstijl? Ik help je er graag bij.

happy-2021-coaching-arnhem